Potpredsednica Vlade Srbije u poseti TE-TO Pančevo

22.02.2022

Danas je Termoelektranu-toplanu Pančevo posetila potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ministarka je obišla osnovne proizvodne pogodne elektrane, centralni komandni objekat, kao i ostale delove postrojenja i tom prilikom razgovarala je sa zaposlenima TE-TO Pančevo.  Ovom događaju prisustvovali su i zamenik ministarke rudarstva i energetike Raša Kojčić, gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, direktor Gazprom energoholding Serbia TE-TO Pančevo Aleksandar Varnavski, generalni direktor NIS a.d. Novi Sad Kiril Tjurdenjev, predstavnici kompanije Shanghai Electric Group Co.Ltd., predstavnici ambasada Ruske Federacije i Narodne Republike Kine u Republici Srbiji i novinari.

Nakon obilaska postrojenja ministarka Zorana Mihajlović dala je sledeću izjavu za medije: „Ovaj objekat važan je i zbog kogeneracije, zbog efikasnosti u proizvodnji i zaštite životne sredine, ali i zbog veće energetske bezbednosti”.

Sa posebnim osvrtom na podršku akcionara i Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije u prevazilaženju svih poteškoća sa kojima su se učesnici realizacije ovog projekta susreli,  Aleksandar Varnavski je istakao da se u ovom trenutku odvijaju aktivnosti na pripremi za puštanje Termoelektrane-toplane u rad.

Ukratko o kompaniji

Gazprom energoholding (100 procentno zavisno društvo JAD Gazprom) je specijalizovana kompanija za upravljanje preduzećima Grupe Gazprom u elektroenergetskom sektoru.

U junu 2018. godine Odbor direktora JAD Gazprom odobrio je strategiju kompanije u oblasti elektroenergetike za period 2018–2027. godine. Ovaj dokument, između ostalog, predviđa diverzifikaciju elektroenergetskog segmenta poslovanja izlaskom na perspektivna strana tržišta.

Grupa Gazprom energoholding, u saradnji sa NIS a.d. Novi Sad (Grupa Gazprom njeft), u ovom trenutku realizuje projekat izgradnje parno-gasne termoelektrane u Pančevu pored Rafinerije nafte Pančevo. Proizvedena toplotna energija koristiće se za pokrivanje potreba Rafinerije nafte Pančevo, dok će se električna energija prodavati u Srbiji i susednim zemljama.

U skladu sa sporazumom akcionara, osnovana je zajednička kompanija Gazprom energoholding Serbia d.o.o. (sa udelom Grupe Gazprom energoholding od 51% i NIS a.d. Novi Sad od 49%). Realizacijom projekta izgradnje TE-TO Pančevo upravlja 100% zavisno preduzeće ove kompanije Gazprom energoholding Serbia TE-TO Pančevo d.o.o. Na osnovu rezultata tenderske procedure za izvođača radova na izgradnji ovog gasno-parnog postrojenja po principu «ključ u ruke» izabrana je kompanija Shanghai Electric Group Co., Ltd.

Gasno-parna energetska postrojenja imaju značajne ekonomske i ekološke prednosti u odnosu na tradicionalnu opremu na paru i ugalj. Naime, u poređenju sa tradicionalnim energetskim postrojenjima, koja u Srbiji rade na mrki ugalj, njihovo funkcionisanje ne dovodi do formiranja višetonskog otpada u vidu pepela, niti do emisije čvrstih materija i sumpornih oksida u atmosferu.