Потпредседница Владе Србије у посети ТЕ-ТО Панчево

22.02.2022

Данас је Термоелектрану-топлану Панчево посетила потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић. Министарка је обишла основне производне погодне електране, централни командни објекат, као и остале делове постројења и том приликом разговарала је са запосленима ТЕ-ТО Панчево.  Овом догађају присуствовали су и заменик министарке рударства и енергетике Раша Којчић, градоначелник Панчева Александар Стевановић, директор Газпром енергохолдинг Сербиа ТЕ-ТО Панчево Александар Варнавски, генерални директор НИС а.д. Нови Сад Кирил Тјурдењев, представници компаније Shanghai Electric Group Co.Ltd., представници амбасада Руске Федерације и Народне Републике Кине у Републици Србији и новинари.

Након обиласка постројења министарка Зорана Михајловић дала је следећу изјаву за медије: „Овај објекат важан је и због когенерaције, због ефикасности у производњи и заштите животне средине, али и због веће енергетске безбедности”.

Са посебним освртом на подршку акционара и Министарства рударства и енергетике Републике Србије у превазилажењу свих потешкоћа са којима су се учесници реализације овог пројекта сусрели,  Александар Варнавски је истакао да се у овом тренутку одвијају активности на припреми за пуштање Термоелектране-топлане у рад.

Укратко о компанији 

Газпром енергохолдинг (100 процентно зависно друштво ЈАД Газпром) је специјализована компанија за управљање предузећима Групе Газпром у електроенергетском сектору.

У јуну 2018. године Одбор директора ЈАД Газпром одобрио је стратегију компаније у области електроенергетике за период 2018–2027. године. Овај документ, између осталог, предвиђа диверзификацију електроенергетског сегмента пословања изласком на перспективна страна тржишта.

Група Газпром енергохолдинг, у сарадњи са НИС а.д. Нови Сад (Група Газпром њефт), у овом тренутку реализује пројекат изградње парно-гасне термоелектране у Панчеву поред Рафинерије нафте Панчево. Произведена топлотна енергија користиће се за покривање потреба Рафинерије нафте Панчево, док ће се електрична енергија продавати у Србији и суседним земљама.

У складу са споразумом акционара, основана је заједничка компанија Газпром енергохолдинг Сербиа д.о.о. (са уделом Групе Газпром енергохолдинг од 51% и НИС а.д. Нови Сад од 49%). Реализацијом пројекта изградње ТЕ-ТО Панчево управља 100% зависно предузеће ове компаније Газпром енергохолдинг Сербиа ТЕ-ТО Панчево д.о.о. На основу резултата тендерске процедуре за извођача радова на изградњи овог гасно-парног постројења по принципу «кључ у руке» изабрана је компанија Shanghai Electric Group Co., Ltd.

Гасно-парна енергетска постројења имају значајне економске и еколошке предности у односу на традиционалну опрему на пару и угаљ. Наиме, у поређењу са традиционалним енергетским постројењима, која у Србији раде на мрки угаљ, њихово функционисање не доводи до формирања вишетонског отпада у виду пепела, нити до емисије чврстих материја и сумпорних оксида у атмосферу.